Úgy is dolgozhatunk külföldön, hogy sehova sem megyünk

2018-ban történt meg először, hogy a bolygón kevesebb ötévesnél fiatalabb gyerek élt, mint ahány 65 évnél idősebb felnőtt. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több ország lép be a “szuperidős” klubba, ahová azok a társadalmak tartoznak, ahol minden ötödik ember nyugdíjaskorú – derül ki a Randstad nemzetközi tanulmányából, amelynek elkészítéséhez magyar adatokat is felhasználtak. 

Több más európai országgal egyetemben mára Magyarország is a szuperidős társadalmak közé tartozik. Az öregedő társadalmak létrejöttének elég egyszerű okai vannak, az abból fakadó problémák megoldását viszont egyre többen tartják a 21. század legnagyobb globális feladatának.

Hogy miért probléma az, ha egy országban sok az idős ember és kevés a gyerek, azt könnyű megérteni. Egyfelől ez a trend felborítja a közösbe befizetők (munkaerőpiacon aktívak) és az abból kivevők (idősek, betegek, ellátásra szorulók) arányát, magyarán mondva, egy idő után nem lesz, aki megtermelje a nyugdíjakra meg az egészségügyi ellátásra valót. 

Jobinfo munka

Másfelől minél magasabb egy társadalomban a várható élettartam, annál hosszabb ideig élnek az emberek az életminőségüket rontó különféle betegségekkel, amik miatt ápolásra, ellátásra szorulnak – illetve szorulnának, ha lenne, aki gondoskodjon róluk. Ez már most növekvő keresletet eredményez az egészségügyi dolgozók iránt, csakhogy nem világos, honnan lesz elegendő munkaerő.

Bizonyos országok, mint Dél-Korea és Japán robotokba és más futurisztikus megoldásokba fektetett nagy összegekkel válaszoltak erre a kihívásra, mindezidáig vegyes eredménnyel. Az automatizálás nyilván nem minden feladat, vagy szerep kiváltásra alkalmas – szinte biztos, hogy egyikünk sem lenne boldog, ha idős szüleinkről egy robot gondoskodna, amíg mi a munkahelyünkön vagyunk.

És itt jön be egy olyan kérdés, ami nálunk balszerencsés módon erősen átpolitizálttá vált az utóbbi évtizedben: a munkaerőpiac mobilitása. Magyarul: a régiók és országok közötti munkaerő-vándorlás.

Bár nálunk a bevándorló szóhoz manapság meglehetősen negatív kép társul, érdekes egy kicsit messzebbről ránézni a kérdésre. A világ főiskolai diplomásainak 54 százaléka már most is a feltörekvő piacokról származik, és ez a szám 2030-ra eléri a 60 százalékot – írja a Randstad tanulmánya. 

Az ENSZ szerint ma 272 millió ember dolgozik a származási helyétől eltérő országban, ami 50 milliós emelkedés 2010 óta. A munkaerőpiac átjárhatósága történelmi távlatban is hatalmas lehetőséget szabadított fel az egyének, vállalkozások és társadalmak számára. 

Magyarország érdekes helyzetben van a munkaerőpiaci mobilizációt tekintve: szegénynek gazdag, gazdagnak pedig szegény, nem véletlen, hogy az utóbbi egy-két évtizedben többszázezer magyar keresett jobb megélhetést Európa nyugati felén, miközben évente több tízezer, zömmel ázsiai bevándorló kap munkavállalási engedélyt nálunk. 

A fiatal, jól képzett magyar szakemberek számára kedvező globális trend a távmunka elterjedése. A múltban ezeknek a pályakezdőknek a magas jövedelmű országokba kellett vándorolniuk, hogy a képzettségüknek megfelelő állásokat találjanak, a távmunka fellendülésével azonban ma lehetséges, hogy a határokon túl keressenek munkalehetőséget anélkül, hogy ők maguk elvándorolnának. Sosem volt még ennyire kevéssé közvetlen a kapcsolat a tartózkodási hely és a karrierlehetőségek között.

Ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlat várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók létrehozása és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.

A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelheti meg, hanem egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)