Eldugott tavacskák, titkos vízparti nyaralók nyomában

Az elmúlt napokban-hetekben több nekifutásban is igyekeztünk olyan közvetlen vízparti vagy legalábbis vízközeli nyaralókat felkutatni, amelyek nem a mára már megfizethetetlen Balaton partján vannak. Ellátogattunk olyan, a többség számára ismeretlen vidékekre, mint például az Arlói tó, és látogatást tettünk már egyebek mellett a Körös-parton is.

Ezt a sorozatot folytatjuk most is, ismét csak olyan vidékekre látogatva, ahol nem százmilliós nagyságrendet kell kicsengetnünk egy használható nyaralóért, mégis akármikor strandolhatunk, amikor csak kedvünk szottyan.

Irány a Szálkai-tó

Tolna megyében, Szekszárdtól nem messze található festői kis falu Szálka, amely apró mérete ellenére egy csodálatos, horgászásra és fürdésre egyaránt alkalmas tóval is büszkélkedhet. A település megközelítése sem problémás, az M6-os autópálya nincs messze, és azon lényegesen kisebb a forgalom pénteken-vasárnap, mint az M7-esen.

Itt 38 millió forintért – nagyjából egy balatonfüredi kutyaház áráért – egy igazi nagy családi nyaralót találunk. A klasszikus, tornácos kialakítású régi parasztház jelenleg 4 szobás, és egy több, mint 3300 négyzetméteres gyönyörű telek tartozik hozzá.

Őrség + eldugott tó= Hegyhátszentjakab

Nyugat Magyarországon, az álomszép Őrségben bújik meg a dombok között Hegyhátszentjakab, a falu határában pedig a rejtélyes nevű, ám annál szebb Vadása-tó. A Vadása-patak vizének felhasználására 1968-ban kezdték kiásni a tavat, akkor nyerte el mai formáját, vizét jelenleg 12 patak táplálja. Furcsa nevét pedig onnan kapta a Vadása-patak (majd arról a tó), hogy a patak partján rengeteg róka élt, akik számtalan lyukat ástak a patakmeder mentén, így lett az elnevezés először Vad-ásta, majd Vadása.

Vadása-tó – Wikipédia

Szintén nagycsaládi méretben – 132 négyzetméter – találunk itt nyaralót Hegyhátszentjakabon, ahol ez a korábban részben már felújított családi ház  a hirdetés szerint tovább bővíthető még 300 m2 lakótérrel – mondjuk akkor az 500 négyzetméteres telekből már nem túl sok marad. A ház tégla építésű, az ingatlan szolgalmi joggal terhelt.

Deseda-tó, Kaposvártól két lépésre

A Deseda-tó szintén egy mesterséges képződmény, a 8 kilométer hosszú tavat a hasonló nevű patak felduzzasztásával hozták létre 1974-ben, hogy így árvíztározót létesítsenek. Így született meg hazánk leghosszabb mesterséges tava, amely mostanra a kaposváriak és környékbeliek kedvelt pihenőhelyévé vált, nyáron strandolni, télen korcsolyázni járnak ide.

Ez a tó Kaposvár Toponár városrészének nyugati oldalán fekszik, így igazán közel van ehhez a 100 négyzetméteres, felújítandó Kádár-kockához. A ház zsákutcában található, így a nyaraló nyugalma örök élet plusz két napra biztosított, a házikó pedig olyan szívmelengető öröksége a letűnt évtizedek lakberendezési örökségének, amit ma már ritkán látni. Az a kredenc, azok a burkolatok, a szekrénysorok, azok a kicsike díszterítők – nagymamáinktól még ismerősek lehetnek!

Két telek egy áráért a Szelidi-tónál

Bács-Kiskun megyében, Dunapataj községben található a Szelidi-tó. Érdekes, hogy ez a legtöbbünk számára szinte teljesen ismeretlen tó hazánk ötödik legnagyobb tava, mintegy 80 hektáros vízfelületével. A tavat még a Duna vize mélyítette ki évezredekkel ezelőtt. Jelenleg 5 kilométer hosszú, szélessége átlagosan 150–200 méter között mozog, átlagos vízmélysége 3–4 méter, vize nyáron akár 28 °C-ra is felmelegedhet, így fürdőzésre kiválóan alkalmas. Déli partján, a nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandokat találunk. A tó neve emléket állít az egykor a partján álló Szelid településnek, amely a 16. század második felében elpusztult.

Itt árulnak egy – illetve valójában kettő, összesen 4600 négyzetméteres közművesített építési telket. Két helyrajzi számon, két kapuval, 2 présházzal és 2 fúrt kúttal rendelkezik ez a birtok, ahol egy valódi gyümölcsöst találunk: diófák, többfajta cseresznye, meggy, körte, alma, szilva, őszibarack, sárgabarack és kopaszbarack. Emelett van egy sor szőlő, leginkább vegyes nagyszemű csemege szőlő, naspolya, 3 füge és rengeteg málnabokor, és bónusznak még többszáz tő levendula is.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már magyarázkodnak Lázár János új erdője miatt

Már magyarázkodnak Lázár János új erdője miatt

Az agrártárca nem tudta, kinek adja el.

Nagy Márton komoly kérésekkel állt elő - ennek sokan örülnének

Nagy Márton komoly kérésekkel állt elő - ennek sokan örülnének

Nagy Márton megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel.

© 2024 (v2.202102)