Természetes lakóklíma… avagy befolyásolhatják-e az építőanyagok az egészségünket?

Az utóbbi évtizedekben az energiatakarékosságnak, a környezettudatosságnak és a fenntartható fejlődésre való törekvésnek köszönhetően az épített környezetünk létrehozásához felhasznált anyagok összetétele és a technológiák száma ugrásszerűen megnőtt. Ugyanakkor napjainkban, a felgyorsult életritmusunk mellett egyre többet beszélünk az egészséges életmód fontosságáról. Érdekes és tanulságos vállalkozás azt megvizsgálni, hogy a komfortérzetünket és az egészségünket milyen módon és mértékben képesek befolyásolni a „modern” embert körülvevő belső terek anyagai.

Az átlagos városi ember életének 90%-át beltérben tölti. Éppen ezért nagyon fontos megvizsgálni azt, hogy a lakótereinket, illetve munkahelyünket határoló épületszerkezetek anyagai tudják-e befolyásolni azokat a paramétereket, amelyek az egészségünkre is hatással vannak.

A külső oldali hőszigetelés

A Baumit hőszigetelő rendszerei a kisebb energiafelhasználás mellett hozzájárulnak a kellemesebb beltéri klímához, hiszen a határoló falak belső oldali hőmérsékletét a beltéri léghőmérséklet közelében tartják. Megszüntetik a penész- és algaképződés veszélyét a fal felületén, védik az épületszerkezetet, hiszen a falakat télen melegen, nyáron hűvösen tartják – ezzel azok hőmozgását jelentősen csökkentik. A Baumit Klíma termékcsalád pedig a beltéri páratartalom hirtelen változásait csillapíthatja.

 

A hőtároló tömeg – és további előnyei

A masszív, nagy tömegű falak és födémek – amennyiben a külső oldalról hőszigetelést kapnak – jelentős hőtároló képességgel rendelkez(het)nek.

Az ilyen térelhatárolású helyiségek felfűtése ugyan hosszabb ideig tart, de ezután jelentős mennyiségű hőt képesek tárolni, ezért tartós használat esetén a fűtésük inkább temperáló jellegű.

Jó ionok, rossz ionok

Kémiai tanulmányainkból talán még emlékszünk arra, hogy az ionok olyan atomok vagy molekulák, melyek elektromos töltéssel rendelkeznek. A levegő is tartalmaz ionokat, ráadásul negatív töltésű (anionok) és pozitív töltésű (kationok) ionokat egyaránt. De míg a jellemzően a vízparti helyeken, vízesések közelében és általában a természetben megtalálható negatív töltésű ionok az egészégre és a közérzetre egyértelműen jó hatással vannak, addig a városokban, zárt terekben előforduló pozitív töltésű ionokról ennek az ellenkezője mondható el. A Baumit a 2021. évben jelent meg az Ionit rendszerrel a hazai piacon. A gipszkartonra is felhordható glettek (IonitFino és IonitFinish) a meszes vakolatokhoz hasonlóan részt vesznek a helyiség páragazdálkodásában. Az IonitColor beltéri ásványi festék pedig különleges összetételéből adódóan növeli a beltérben lévő negatív (azaz jó hatású) ionok számát.

 

A fentiek alapján néhány fő ajánlás máris körvonalazódik: a külső oldali hőszigetelés szükségessége, az akusztikailag is hasznos hőtároló tömegek javaslata (Baumit hőszigetelő rendszerek) és a beltéri meszes Klíma vakolatok páraszabályozó hatása segítik az egészséges lakókörülmények kialakítását. A levegő iontartalmát javító Baumit Ionit család pedig egyedülálló újdonságnak számít és a lakóklíma szempontjából ígéretes lehetőségeket tartogat.

 

A megfelelő termékek kiválasztásához segítséget talál a baumit.hu honlapon!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu.

© 2024 (v2.202102)