Így csekkolja le a tulajdonost ingatlanvásárlás előtt!

Meghatározó pillanata életünknek, amikor ingatlan vásárlásra adjuk a fejünket. Különösen fontos ilyenkor kellő gondossággal, körültekintéssel eljárni, mert a csalók, szélhámosok, a lakásmaffia soha nem alszik, és mire kettőt pislogunk, több millió forintot húztak le rólunk, az áhított ingatlan pedig továbbra is álom marad.

Hirdetés

Mit tegyünk, vagy éppen ne tegyünk akkor, ha a kinézett kéglinek zavaros a tulajdonosi köre?

Aranyszabály, hogy soha ne adjunk oda pénzt a „tulajdonosként” bemutatkozó vagy az eladó képviseletében megjelent személynek addig, míg meg nem győződtünk arról, hogy valóban az illető tulajdonosa az ingatlannak, illetve valóban jogosult a tulajdonos nevében eljárni, kivéve persze, ha szeretünk kockáztatni, és ketrec nélkül beugrani a cápákkal hemzsegő habok közé.

Akkor se adjuk be a derekunkat, ha azzal akarnak nyomást gyakorolni, hogy sok az érdeklődő, ma-holnap már el is vihetik a házat. Jobban járunk, ha a pénz a zsebünkben marad addig, amíg leellenőrizzük a tulajdonost és az ingatlant.

A tulajdoni lap alapján megállapítható tulajdonost már „összevethetjük” azzal, aki tulajdonosként mutatkozik be nekünk. Kérjük el az illető személyi igazolványát, lakcímkártyáját és vessük össze a tulajdoni lappal. Természetesen az adatok egyezősége sem jelent feltétlenül 100%-os garanciát arra, hogy nem valami kóklerrel van dolgunk, hiszen az okmányokat el is lophatták, azok hamisak is lehetnek stb.

A pontot a tisztázás végére a szerződést kötő személyek úgynevezett JÜB-ölése teheti. (A JÜB-ölésről itt olvashat bővebben.) Lényegét tekintve a JÜB-ölés alkalmával az okiratszerkesztő ügyvéd  a személyazonosítás érdekében megkeresi a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, a járművezetői engedély-nyilvántartást, hogy összevesse az ügyfél által bemutatott igazolványt a központi nyilvántartásokban szereplő adatokkal, ellenőrizze annak érvényességét, illetve azt, hogy nem jelentették-e be az igazolvány elvesztését. Az okirat aláírását megelőzően kiderülhet tehát, hogy a megjelent személy mégsem az, akinek mondja magát.

A fenti lépéseket követve tudunk abba a megnyugtató helyzetbe kerülni, hogy a pénzünket a megfelelő ember kapja meg, és a kinézett ingatlan valóban a miénk legyen.

Szerzőnk dr. Kesseő-Balogh Péter, a Jogado Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu


© 2020 (v150.202005)