Az építészmérnökök hátat fordítanak az üveg dizájnnak?

Az üveg dizájn a XX. századot jellemezte, ekkor terjedt el és ezzel nem csak praktikus megoldást érték el, hanem egy fejlődést mutatott. Úgy látszik, ez a XXI. században is megmaradt, sőt egyre elterjedtebbé vált. Manapság azonban nem mindenki ért egyet, hiszen már túlzott ennek a felhasználása, főleg az irodaházak esetében. Ezzel ellentétben sokan kiemelik, hogy ezzel sokkal több természetes fény van az épületekben,  meg persze a kilátás is csodálatos, ha sok az üveg felület. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ezek a nagy üvegfalak mennyire vannak hatással a városra és a közterekre. Egy reális probléma lehet az is, hogy ezek mennyire viselhetők el, hiszen nyáron beszorul a meleg, télen pedig elveszik.

Az üvegfalak elterjedése a háború utánra vezethető vissza, ezzel a stílussal könnyen reprodukálhatóvá és megépíthetővé váltak az épületek. Az elmélet az, hogy olcsóbb, ha légkondit használunk.

építészeti különlegességek

Ken Shuttleworth a híres építész, akinek nevéhez köthető a London’s City Hall és a 30 St Mary Axe, vagy más szóval „The Gherkin,” azóta sokszor kifejezte véleményét az üvegek rossz felhasználásáról: „Úgy gondolom (hogy az üveg) az energia pazarlás szimbóluma és ebből jó lenne elmozdulni egy energia tudatosabb környezethez, hogy erőforrásokat spóroljunk meg” – mondta. Ezért is van az, hogy 40%-a az energia fogyasztásnak az épületeknek tudható be.

üvegfalak

Sokan azt is állítják, hogy az üveg ablakok a városnak és lakosainak sem jók. Például a Shuttleworth Gherkin épületből visszaverődő nap megolvasztott egy kocsit, ezért is került rá egy árnyékolás. A furcsa balesetek mellett még azt is kiemelték, hogy annyira nem is barátságosak ezek az épületek, sőt ridegek.

irodaházak

A lényeg, hogy persze üveget használni nem bűn, sőt szükséges is, ha például van egy szép kilátás, vagy be akarjuk engedni a fényt például a mennyezeten, de az emberek felhasználják ha kell, ha nem. Az épület alsó részén nincs is jó kilátás, se nagy fényáradat, így hát elég a mérsékelt, pont megfelelő ablak mennyiség. Az építészek inkább arra ösztönöznek, hogy más építőanyagot használjunk, mint például a fémet és a gránitot.

Budapesten is válogathatunk az irodaházak kínálatából. Itt is megfigyelhető ez az tendencia, hogy az egész épület üvegfalakból áll, de ez itthon még sem terjedt el annyira, mint külföldön.

Forrás: https://edition.cnn.com/style/article/why-glass-architecture-is-bad-for-our-cities/index.html


© 2021 (v150.202005)