Elképesztő árak és hatalmas kereslet a lakáspiacon

Budán a lakások fele négyzetméterenként 750 ezer forint felett kel el, a belváros még drágább. Angyalföld a legnépszerűbb, itt van a legtöbb új építés, de a keresett kerületek közt a feljött második helyre a II. kerület is.

 Elképesztő csúcson van ma a lakások iránti kereslet, és hatalmas mennyiségű lakás cserél gazdát manapság. Ez a boom az ingatlanárakon is látszik: a fővárosban, a budai oldalon már az adásvételek közel fele 750 ezer forint feletti négyzetméteráron zajlott! A Duna House Barométer friss, februári adatai szerint az ilyenkor szokásosnál sokkal erősebb volt kereslet februárban. Sokéves átlagban is kifejezetten magasnak számít az index 100-as értéke: 2018-ban például egyetlenegy hónapban sem volt ilyen fokozott az érdeklődés. Ez most a szokásos év eleji felfutás mellett a kormányzati intézkedéseknek is köszönhető. Az érdeklődés mellett azonban a már megvalósult tranzakciók is erős februárról tanúskodnak, a friss becslés szerint 2500-zal több ingatlant értékesítettek, mint az év első hónapjában.
Budán a panellakások esetében az átlagos négyzetméterár jelenleg közel 560 ezer forint, míg a téglalakásokért 735 ezer forintos négyzetméterárat fizetnek a vásárlók. Ilyen magas négyzetméterárak mellett az adásvételek több mint kétharmada – értelemszerűen – 40 millió forint feletti ingatlanokat jelentett, melyek átlagosan 40-80 négyzetméter közötti méretűek.
A kerületek népszerűségi rangsorában – azaz, hogy hol keresnek a fővárosi vásárlók lakást elsősorban – a II. kerület a második helyre került. Ezzel a mindig is kedvelt Zugló helyét vette át. A lista élén továbbra is maradt a pesti oldalon Angyalföld, mint Budapest legnépszerűbb kerülete. Ez nem véletlen, hiszen a Váci út irodafolyosója itt található, ahol évről-évre tízezrek kapnak új munkahelyet, melyhez szeretnének közel lakni akár tulajdonosként, akár bérlőként. Ráadásul rengeteg a foghíjtelek is az egykori rozsdaövezetben, azaz a társasházak gombamód nőnek ki a földből.
A belvárosi tégla lakások ugyanakkor igen magas áron kelletik magukat: ennek okán ezen ingatlanok eladási folyamata kissé lelassult. A drágulás ellenére az értékesítésére szánt idő a tavaly februári értékhez képest egyértelműen csökkent: körülbelül 2-4 hónappal kalkuláljunk, ha eladni szeretnénk.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)