Extra kiadások: lakásvásárlásnál ezt mindenképp kalkulálja bele

Új szabályok is vannak a lakásvásárlásnál, illetve a hitelszerződések közjegyzői díjai kapcsán 2019. július 1-étől, például esetenként csak a normál munkadíj 30%-át kell felszámítani! Azaz már nem csak új lakások esetén van kedvezményes közjegyzői díjszabás. De mindenképp életünk egyik legnagyobb – anyagi jellegű – döntése a lakás-, vagy házvásárlás. A kulcsok átvételét sok-sok számolgatás és kalkuláció előzi meg, hiszen a vételáron felül több olyan kiadással is dolgunk van, amelyek több tíz- vagy százezer forintos tételt jelentenek. Nézzük a részleteket.

Kezdjük is a sort: az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díja vevőként bennünket fog terhelni, ezen felül ellenőrizni szükséges az illetékmentesség vagy kedvezmény fennállását.

Amennyiben az ingatlan megvásárlása nem teljes önerőből történik, úgy a hitelszerződéssel kapcsolatban is merülnek fel költségek. A hitelszerződés megkötése előtt célszerű a pénzintézetek ajánlatait teljes körűen összevetni, hiszen azonos mértékű kamat esetén döntő lehet az egyéb költségek közötti különbség.

Költségek

Ilyen költség például a hitelszerződés közjegyzői díja. Vannak esetek, amikor a közjegyző részére kedvezményes munkadíjat és költségátalányt kell fizetni az általános közjegyzői munkadíj helyett.

Ide tartozik az új lakás építése, vásárlásához kapcsolódó kamattámogatott kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés – ideértve a megelőlegező kölcsönszerződéseket is -, valamint az ezen szerződések alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalása.

A közjegyző az irodájában lefolytatott eljárás esetében további díjat számít fel a kiadmányok elkészítésének és hitelesítésének munkadíjaként, valamint költségtérítés fejében, mely összeg helyszíni eljárás esetén (pl. a pénzintézet irodájában) magasabb.

2019. július 1. napjától a pénzintézetek és fogyasztók közötti, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény szerinti lakáscélú jelzálog-hitelszerződés alapján tett, nem a fenti körbe tartozó egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalásáért a normál munkadíj 30%-át kell felszámítani, ami így kedvezményes tarifának minősül.

A kiadmányok díja ebben az esetben is hozzáadódik ehhez az összeghez.

Vagyis már nem csak új lakások esetén van kedvezményes közjegyzői díjszabás. Fontos, hogy a kedvezményes díj ilyen esetben feltételekhez kötött, így az okirat írásbeli tervezetének magyar nyelvű szövegét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani úgy, hogy ő azt tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel.

A jó ügyvéd tehát elengedhetetlen lesz!

További kedvezményes esetek

Kedvezményes díjszabás érvényesül a méltányolható lakásigényt meg nem haladó méretű lakóingatlan vásárlása esetén is, ha a vevők három vagy több kiskorú gyermeket közös háztartásban nevelő házastársak.

Ugyancsak kedvezményes a díjszabás (az általános munkadíj fele), ha 15 000 000 forintot meg nem haladó forgalmi értékű lakást vásárol a 35. életévét be nem töltött fiatal vevő.

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője, dr. Gombolai Éva


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)