5%-os lakásáfát „mindörökre”! – villáminterjú Földi Tiborral, a Cordia Zrt. igazgatóságának elnökével

Az újbóli 5%-os, viszonylag rövid időszakra történő lakásáfa-kedvezmény bevezetése számos kedvezőtlen mellékhatással is járhat – hívja fel a figyelmet az ország vezető lakásfejlesztőjének számító Cordia Zrt. igazgatóságának elnöke az Otthontérkép Magazinnak adott villáminterjúban.

Mit gondol az újonnan bejelentett családvédelmi intézkedésekről, különösen az 5%-os új lakás áfáról és annak vásárlók által történő visszaigényelhetőségéről?

– Üdvözöljük és jó döntésnek tartjuk a csökkentett áfa újbóli bevezetését és az általános forgalmi adó visszaigényelhetőségét.

 

Úgy tudom, Önök alternatív javaslatot is tettek az áfakulcsra vonatkozóan, igaz ez?

– A gazdaság, a lakáspiac, az építőipar és a lakásállomány szempontjából is óriási szükség van az 5%-os áfakulcsra, ám ezt véleményünk szerint nem ideiglenesen, hanem hosszú távon kellene megtenni.

 

De ez esetben fontos bevételtől esne el a magyar költségvetés, nem?

– Nem gondolom ezt, mert szakmai álláspontunk szerint a hosszú távú bevezetés nem járna a költségvetés egyenlegének romlásával, hiszen amikor 2016-ban bevezették az 5%-os áfát, a lakásfejlesztések volumenének jelentős növekedéséből és ennek közvetett hatásaiból származó adóbevételi többlet ellensúlyozta az áfakulcs csökkentéséből származó kiesést.

Értem, de most újra évekre szól a kedvezményes időszak…

– Az ideiglenes, az építkezések, lakáspiaci kivitelezések szemszögéből nézve viszonylag rövid időszakra történő áfa-kedvezmény bevezetés számos, kedvezőtlen mellékhatással járhat.

 

Mire gondol?

– Ilyen kedvezőtlen hatás lehet például az, hogy mivel 2023-ig be kell szerezni az építési engedélyt, nem csak a tervezői kapacitások válnak túlterheltté, de az egész engedélyezési eljárás, beleértve a hatóságokat és szakhatóságokat is. A kivitelezési kapacitások iránt eközben újra felerősödik a verseny, ami a kivitelezési költségek, ezáltal a lakásárak további emelkedését vonja maga után. Ez a drágulás pedig felemészti a családtámogatási, otthonteremtési támogatások nagy részét.

 

Így levezetve valóban csak részleges hatásúnak tűnik a friss áfa-csökkentés…

– Véleményünk szerint az építőipari ágazat egésze szempontjából káros mellékhatásokkal járhat az, hogy gyakran és kiszámíthatatlanul változnak a lakáspiacot érintő jogszabályok, mert ez nem segíti sem a kapacitások tervezhető bővítését, sem a szektor egyik legnagyobb kihívását jelentő technológiai fejlesztéseket, sem pedig a szakmunkás-utánpótlás nevelését.


Milyen szabályozást látnának még szívesen?

– Álláspontunk szerint nem csak az 5%-os áfakulcs hosszú távú alkalmazására, hanem a már kilátásba helyezett rozsdaövezeti fejlesztések elősegítésére is szükség van, ugyanis ez távlatilag érdemben hozzájárulhatna az újlakáspiac kiegyensúlyozottságának megteremtéséhez..


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A Pénzügyminisztérium új épületére bezzeg van pénz: 61 milliárd forint

A Pénzügyminisztérium új épületére bezzeg van pénz: 61 milliárd forint

Végösszeg a májusi átadó után várható.

Bod Péter Ákos: Magyarország két évtizede az EU-ban, néhány tapasztalat és következtetés

Bod Péter Ákos: Magyarország két évtizede az EU-ban, néhány tapasztalat és következtetés

Az immár négy politikai ciklus során felépített sajátos magyar társadalmi-gazdasági-politikai szisztémával nem lehet egy újabb évtizedet eltölteni az integrációs szervezetben. 

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

© 2024 (v2.202102)