Napelemes jövedelemkorlát – szigorúan veszik!

E cikkünkben most azt tisztázzuk: milyen jövedelme(ke)t néznek a napelemes pályázaton, hiszen korántsem csak a klasszikus munkaviszonyból szerzett „fizetés” számít be a jövedelemkorlát évi bruttó 4,85 milliós forintos határába. A havi bruttó 404,17 ezerre adódó limit egyébként a 2020 évi KSH átlagkereset határa, és sajnos csak a jövedelemmel rendelkező nagykorú tulajdonosok, tulajdonostársak vehetők figyelembe az összeg kiszámításánál. Aki akár egy forinttal is többet keres, nem adhat be támogatási igényt!

Nézzük az alapesetet! „Klasszikus” jövedelem és/vagy nyugdíj

Tehát az alap jövedelem számításnál a hivatalos megfogalmazás szerint a magánszemély, akinek 2020.évi személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4.850.000.-Ft közé esik, az jogosult egy ilyen pályázat benyújtására. Ilyen értelemben a tulajdonosnak figyelni kell arra, hogy jövedelemnek minősül a nyugdíj is. Ügyfélkapuval rendelkező magánszemély a NAV eSZJA felületén ellenőrizheti a 2020-évi jövedelmét. Az adóbevallás 22-es sora számít, amely tehát a 2020. évi személyi jövedelemadó bevallás szerinti, összevont jövedelem sor.

Ha nyugdíjas (is) az illető, a nyugdíj is jövedelemnek számít! De természetesen csak akkor, ha a beruházással érintett ingatlan (rész)tulajdonosai között van nyugdíjas, a haszonélvezők ilyen szempontból nem számítanak. 

KATÁS vállalkozók

a, KATÁS egyéni vállalkozó:

A 2012. évi CXLVII.KATA/KIVA törvény hatálya alá tartozó magánszemélyek 2020.évi jövedelme is figyelembe veendő az egy főre jutó összeg megállapítása során, az alábbiak szerint:

a kisadózó (KATA) egyéni vállalkozó utolsó évi, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában (20KATA jelű nyomtatvány) feltüntetett bevételének 60 %-a, de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzata.

Azaz: ha például a kisadózó vállalkozó 2020.évi megszerzett bevétele 8.500.000.-Ft, akkor ennek 60 %-a lesz a jövedelem, ami 5.100.000.-Ft feltéve, hogy a vállalkozó a tételes adót az adóév minden hónapjában megfizette.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

 

b, KATÁS társas vállalkozás (Bt., Kkt.)

a kisadózó (KATA) gazdasági társaság (betéti, vagy közkereseti) utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában (20KATA jelű nyomtatvány) feltüntetett bevételének 60 %-a, melyet annyi részre kell osztani, ahány tulajdonosa van a cégnek (függetlenül a vagyoni hozzájárulás százalékos mértékétől), de legalább a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és a havi minimálbér szorzata. Emlékeztetőül: 2020-ban a minimálbér 161.000.-Ft volt.

Azaz: ha például a kisadózó társas vállalkozás 2020.évi megszerzett bevétele 9.800.000.-Ft, és a társaságnak három tagja van, amelyből egy tag személyes közreműködés keretében, egy tag munkaviszony keretében végez tevékenységet a társaságban, egy tag pedig nem végez semmilyen tevékenységet, akkor a 9.800.000.-Ft 60 %-nak 1/3 részét, azaz 1.960.000.-Ft-ot tekintünk az egy főre jutó jövedelemnek feltéve, hogy a vállalkozás a tételes adót minden hónapban befizette.

Értelemszerűen a főállás mellett végzett „fél-KATÁS” esetben is benne lesz a jövedelemben a vállalkozói ágon szerzett jövedelem.

 

A biztos megoldás

Amennyiben bizonytalan a 2020. évi jövedelmében, akkor célszerű a NAV-tól jövedelemigazolást beszerezni. minden érintett tulajdonos vonatkozásában!

Hogyan kell? Ezt megteheti az ember személyesen bármelyik NAV ügyfélszolgálaton, vagy papír alapú igényléssel postai úton, ezenkívül telefonon, amennyiben rendelkezik az ügyintézéshez szükséges kóddal.

És végezetül interneten, az ügyfélkapun keresztül az ÁNYK nyomtatványkitöltő programot alkalmazva az IGAZOL nyomtatvány segítségével.

A jövedelemigazolás igénylése esetén az eljárás maximális határideje 6 nap, tehát viszonylag gyorsan megkapjuk ezt a papírt, és még költsége sincsen.

Értelemszerűen a külföldön megszerzett jövedelem akkor számít, ha a NAV jövedelemigazolásban az szerepel.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

     

  Ajánlott ingatlanok


  Mfor.hu legfrissebb cikkei

  Gerhard Schröder távozik a Rosznyeft igazgatóságából

  Gerhard Schröder távozik a Rosznyeft igazgatóságából

  A volt német kancellár bejelentette, hogy nem tudja meghosszabbítani mandátumát a Rosznyefty igazgatótanácsában.

  Megvan az észak-koreai járványkezelés Müller Cecíliája

  Megvan az észak-koreai járványkezelés Müller Cecíliája

  Minden áldott nap az észak-koreai televízióban is, hogy beszámoljon a „lázas” betegekről és az újabb halálesetek számáról Észak-Koreában.

  Aktív és erős magyar bankszektorra van szükség, ha le akarjuk körözni az EU-t

  Aktív és erős magyar bankszektorra van szükség, ha le akarjuk körözni az EU-t

  A Magyar Bankszövetség szerint az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedéshez tovább kell erősödnie a bankszektor stabilitásának.

  Kőkeményen odacsapna az oroszoknak Orbán Viktor lengyel barátja

  Kőkeményen odacsapna az oroszoknak Orbán Viktor lengyel barátja

  Mateusz Morawiecki hatodik szankciós csomagot javasol. 

  © 2022 (v2.202102)