Grillezne? Mutatjuk a klassz sütőket!

A tavaszi napsütés érkezésével kezdetét vette a grillszezon. Immár semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységünknek hódoljunk: a grillezésnek.

Ehhez azonban szükségünk van egy megfelelő grillre; mindenkinek van kedvenc típusa, ezért igyekszünk segítséget nyújtani abban, mire kell figyelni egyes termékek kiválasztása során.

Nyitott faszenes grillek

A hagyományos faszenes grillek sokak számára az alapvető grilleszközöket jelentik; a felépítésük rendkívül egyszerű, csupán egy tűztér és egy rács gondoskodik az ínycsiklandó ételek készítéséről. Egyszerűségükből adódóan a használatuk és a tisztításuk sem jelenthet problémát.

Gömbgrillek

A gömbgrillek nem sokban térnek el az említett faszéntüzelésű grillektől; az egyetlen szembeötlő különbség a fedél, aminek köszönhetően az ilyen grillek akár BBQ-zásra is alkalmasak lehetnek. Esetükben a hőszabályozás is jóval egyszerűbb, mint a nyitott grillek esetében. A gömbgrill használatának elsajátítása viszonylag egyszerű, ezáltal nagyszerű választást jelentenek első grillnek.

A kereskedelmi kínálatban megvásárolható gömbgrillek változatos anyaghasználattal készülnek. A vastagabb anyagból készült változatok jobb választást jelentenek, hiszen ezek hőtartása lényegesen jobb, ráadásul tartósabbak és strapabíróbbak lehetnek.

Kerámiagrillek

Általában gömbformával (de van ovális is) rendelkeznek az úgynevezett tojások, amelyek legfőbb előnyét a kerámia hőtartó tulajdonsága szolgáltatja. Ennek köszönhetően az ilyen grillek kevesebb hőt adnak le, ezáltal jóval kevesebb faszenet használnak el a sütés során. Hátrányként csupán a magasabb ár említhető, amit a különleges ízélményért cserébe kell megfizetnünk.

Offsetsütők (szmókerek)

Nem mehetünk el szó nélkül az úgynevezett offsetsütők mellett. Ezek azok a készülékek, amelyek a köznyelvben grillmozdonyként honosodtak meg; kiváló hőtartással rendelkeznek, aminek köszönhetően tökéletes választás sokféle finomság elkészítésére, a hagyományos szmókerek nem alkalmasak grillezésre, csak indirekt grillezésre. Esetükben is nagy jelentőséggel bír az oldalfalak anyagvastagsága, érdemes előnyben részesíteni a minőségi termékeket.

Kőgrillek

A kőgrillek hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint a nyitott grillek, tehát használatuk és tisztításuk is nagyon egyszerű, azonban a funkcionalitásukon kívül a kert ékes díszeivé is válhatnak.

Gázgrillek

A faszéntüzelésű grillek mellett mindenképpen szót kell ejteni a gázgrillekről is, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek azok számára, akik nem szeretnék a grillszén előkészítésével tölteni az idejüket. Noha a gázgrill nem alkalmas a füstös aroma megteremtésére, füstölő dobozok és aromarácsok segítségével ez mégis lehetséges.

Elektromos grillek

A sort az elektromos grillekkel zárjuk, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a készülékek érdemlik a legkevesebb figyelmet. Érdemes előnyben részesíteni azokat az elektromos grilleket, amelyek bevonatos ráccsal rendelkeznek, hiszen ezek tisztítása lényegesen gyorsabb és egyszerűbb.

Grillszén és brikett

A grillezés elengedhetetlen kellékei a brikett és a különböző faszenek. A begyújtást begyújtókockák és grillbegyújtó folyadékok segítik.

Grillkiegészítők

Ne feledkezzünk meg a grillezést segítő, hasznos kiegészítőkről sem! Sütőlapok, grillcsipeszek, grilltálcák, grillecsetek és grillkefék teszik teljessé a grillezés (íz)élményét!

Az együtt töltött idő és a közös ételkészítés kellemes időtöltést garantál számunkra, ám egy jó minőségű grilleszköz hozzájárul a felejthetetlen baráti találkozók színvonalához is.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Magyarországról rajtolhat a Tour de France?

Magyarországról rajtolhat a Tour de France?

Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny egyszer Magyarországról induljon el.

Meddig menekülnek még a dolgozók a munkahelyekről?

Meddig menekülnek még a dolgozók a munkahelyekről?

Rekord mennyiségű munkavállaló hagyta el az állását, mert tudta, hogy rengeteg lehetőség várja. Vajon megáll ez a folyamat vagy folytatódik a túlpörgés? 

Orbán Viktor: migránsok százezrei ostromolják Magyarország határát

Orbán Viktor: migránsok százezrei ostromolják Magyarország határát

Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől.

El tud szakadni a forint a 400-as eurószinttől? A hét videója

El tud szakadni a forint a 400-as eurószinttől? A hét videója

Minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.

© 2022 (v2.202102)