Grillezési tanácsok kezdőknek és haladóknak

A grillezett ételek sokak számára a kedvenc finomságokat jelentik, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a tökéletes grill elkészítése már-már tudományos alapokon nyugszik. Grillezési tanácsok következnek.

A grillek között többféle megoldással találkozunk, ezek jellemzően direkt vagy indirekt sütést tesznek lehetővé. Direkt sütésről abban az esetben beszélünk, ha az étel közvetlen közelségben találkozik a szénparázs hőjével; miután a lángolás alábbhagy, illetve a faszén izzó állapotba kerül, felhelyezhetők az ételek a rácsra. Ne feledkezzünk meg a rács előzetes olajozásáról, így elkerülhető az ételek leragadása!

Direkt sütéssel bármilyen zöldséget, szeletelt húst, kolbászt, saslikok készíthetünk, viszont kerülni kell a vastag szeletek sütését. Mivel az ételeket kifejezetten nagy hőhatás éri, ezért a külső rétegük túlsülne, mire a vastag belső kellően megpuhulna.

Amennyiben vastagabb szeleteket szeretnénk készíteni, abban az esetben indirekt sütési módot kell alkalmazni. Ilyenkor sütés közben az étel nem közvetlenül érintkezik a hőforrással. Általánosságban elmondható, hogy az indirekt sütés fedél alatt történik, vagyis ehhez a fajta grillezéshez fedeles grillre, gömbgrillre, grillmozdonyra, kerámiagrillre vagy más hasonló eszközre van szükség. Ilyen módon az ételek lassabban készülnek, de a vastagabb szeletek is kellően átsülnek.

Mi történik a hússal sütés közben?

Grillezés közben a húsok felületét hozzávetőlegesen 140-160 °C hőhatás éri. Ezen a hőmérsékleten az úgynevezett Maillard-reakció megy végbe, amely a sült húsok aromájáért felelős. A sütés során a cukrok és aminosavak között létrejövő reakciók olyan aromákat hoznak létre, amelyek tökéletesen megfelelnek az emberi ízlésvilágnak.

A végeredményt azonban nem csupán a külső, hanem a belső hőmérséklet is meghatározza. Amennyiben a húst alacsony maghőmérsékleten sütjük (49-60 Celsius-fokon), a színe alig változik, jellemzően világos marad. Ha nagyobb hőmérsékletet választunk (60-66 °C), a myoglobin elveszíti oxigénkötő tulajdonságát, a fehérjében található vas pedig elveszít egy elektronot, ezért a szerkezete megváltozik, ami szemmel látható színváltozás eredményez, a hús inkább barnás színűvé válik. Amennyiben kifejezetten magas maghőmérsékleten (66 °C felett) szeretnénk elkészíteni az ételünket, abban az esetben jól átsült, megváltozott halmazállapotú, némileg szárazabb húst kapunk.

Amikor egy hússzeletet sütünk, a hőhatás elsősorban a felületen összpontosul, a belső hőmérséklet azonban a víz forráspontjához hasonló, hiszen maga a víz tekinthető a legfőbb komponensnek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a külső réteg alatti belső húsrétegek inkább főnek és párolódnak, mint sülnek. Annak érdekében, hogy a grillezett finomságokat az ízlésünknek megfelelően készíthessük, érdemes húshőmérőt alkalmazni, ennek segítségével kontrolálhatjuk a sütés folyamatát és biztosak lehetünk benne, hogy elégedettek leszünk a végeredménnyel.

A készítendő grillezett ételek alapján érdemes döntenünk, hogy a fedél nélküli vagy inkább a fedeles grilltípusokat részesítjük előnyben, hiszen a fedéllel rendelkező grillek sokkal több lehetőséget rejtenek…


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Iskolai sportközpontot lőttek az oroszok Harkivban

Iskolai sportközpontot lőttek az oroszok Harkivban

Ukrajna cáfolta, hogy az oroszok délen előretörtek.

Olcsóbb lesz a nyaralás, ha most vált eurót

Olcsóbb lesz a nyaralás, ha most vált eurót

Kicsit javult az árfolyam.

Egyik média sem hiteles, mindegyik hazudik - hírfogyasztói vélemények a kampányban

Egyik média sem hiteles, mindegyik hazudik - hírfogyasztói vélemények a kampányban

Egy hónap múlva lesz a választás, dübörög a kampány, a médiából pedig ömlenek a hírek. Miből és hogyan próbálnak hiteles információkhoz jutni az emberek? Kiderül a videóból.

Orbán Viktor nem teszi zsebre, amit Németh Zsolt mondott a NATO-ról

Orbán Viktor nem teszi zsebre, amit Németh Zsolt mondott a NATO-ról

Pont az ellenkezőjét annak, amit a kormányfő ismételget.

© 2024 (v2.202102)