Hőszigetelés megfontoltan

A rezsiköltségek megváltozása indokoltabbá teszi a hőszigetelő rendszerek alkalmazását, mint valaha. A segítségükkel akár 30-35 százalékkal csökkenthető az energiaveszteség, ami a fűtési időszakban jelentős megtakarítást eredményezhet. Éppen ezért bátran kijelenthető, hogy a megfelelően kivitelezett hőszigetelés mindig megtérülő; ennek érdekében figyelmet kell fordítani az alkalmazott anyagokra és módszerekre.

Tagadhatatlan, hogy a hőszigetelő rendszer felépítése jelentős összegbe kerül, különösen abban az esetben, ha nagy alapterületű családi házról beszélünk. Ugyanakkor tény az is, hogy épp ezek esetében sürgető a megtakarítást segítő megoldások alkalmazása. Minél nagyobb a hőveszteség, annál gyorsabb lesz a megtérülés; a homlokzati hőszigetelés mellett tető-, padlás-, padló- és pinceszigeteléssel védekezhetünk a veszteségek ellen.

A lakóházak esetében széles körű hőszigetelő megoldásokra van szükség annak érdekében, hogy a hatásfok a lehető legjobb lehessen. Általánosságban elmondható, hogy a hőszigetelés olyan „erős”, mint a leggyengébb láncszem, éppen ezért a falak és az ajtó- és ablakrések szigetelése mellett a tető- és a padlóterületek szigetelésére is szükség van.

Ezek együttesen képesek biztosítani azt a hatékonyságot, ami a fűtési költségek jelentős csökkenését eredményezik számunkra. Normál esetben a falak jelentik a legnagyobb szigetelendő felületet, ennek megfelelően ezek szigetelése lehet a legköltségesebb is. A korszerű lakóházak jellemzően jobb hőszigetelő képességű falazóblokkból épülnek, a régebbi házak esetében azonban jelentős mennyiségű hőenergia távozhat a falakon keresztül.

Szót kell ejteni a tetőszigetelésről is, ahol a hőenergia csaknem negyede távozhat. Ki kell emelni, hogy a tető szigetelése beépített és beépítetlen padlástér esetén is ajánlott. A hő alapvető tulajdonsága, hogy felfelé törekszik, ez még inkább indokolja a tetőszigetelés jelentőségét; a tető kisebb hőátbocsátási tényezővel kell rendelkezzen a falaknál, azaz jobb hőszigetelésűnek kell lennie.

A nyílászárók hőszigetelő tulajdonsága is meghatározó. Több tulajdonság bír jelentőséggel; többek között az üvegfelületek szigetelő képessége, valamint a réseken átjutó levegő mennyisége. A fából készült régi ablakok az évtizedek során vetemedhettek és elveszíthetik szigetelő képességüket, ezt követően már csak az ablakcsere lehet az ésszerű megoldás. Érdemes észben tartani, hogy jól szigetelő ablakok esetén a pára is megreked a lakásban, így rendszeres intenzív szellőzésre lesz szükség az egészséges környezet fenntartása érdekében.

Nem feledkezhetünk meg a padló- és talajszigetelés jelentőségéről sem, ami akár 15%-os hőveszteségért lehet felelős. A korábbi évtizedekben az építőipar nem szánt figyelmet a lefelé mutató hőveszteségnek, emiatt rendkívül ritka, hogy a régi építésű házak megfelelő padlószigeteléssel rendelkeznek.

Van megoldás

Jó hír, hogy hőszigetelő lapok, tekercsek, vakolatok és adalékok széles kínálata áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a lakóingatlanunkat energiatakarékosabbá tehessük. Még napjainkban is a polisztirolhab (közismert nevén a hungarocell) a legismertebb hőszigetelő, de egyre több korszerű megoldás érhető el. Szintén széles körűen alkalmazhatók a kőzetgyapotlemezek, noha ezek nedves környezetben károsodhatnak, illetve elveszítik szigetelő tulajdonságukat. Sőt, ezek mellett a kevésbé ismert és elterjedt üveghab-, kenderbeton- és cellulózszigetelések is rendelkezésre állnak.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)