Durva: 14%-kal gyengébb forgalom augusztusban az ingatlanpiacon

A júliusi mélypont után erősödött ugyan augusztusban az ingatlanpiaci forgalom a nyár utolsó hónapjában (július vs augusztus +8%); ám a Duna House becslése alapján 2021 augusztusához képest 14 százalékos a visszaesés.

A Duna House a napokban ismét közreadta frissített havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését a 2022. év augusztus hónapjára.

E szerint a júliusi mélypont után erősödött ugyan az ingatlanpiaci forgalom a nyár utolsó hónapjában: idén augusztusban 9 748 adásvételt becsül az ingatlanközvetítő cégcsoport, amely előző hónaphoz képest több mint 8%-os emelkedést, az előző év hasonló időszakához képest azonban még mindig 14%-kal gyengébb forgalmat mutat.

Az elmúlt 5 évben mindig erősebb volt az augusztusi forgalom, ennél kevesebb tranzakcióval 2014-ben zárt utoljára a piac. A szakemberek pozitív jelként értékelik az előző hónap mélypontjáról való emelkedést és további bővülést várnak az őszi ingatlanpiacon, ami hagyományosan erősebb a nyári hónapoknál. A rezsiköltségek változása az ingatlanpiacon elsődlegesen a keresleti oldalon jelentkezett azonnal, a kínálatban a következő hónapokban várhatóan folyamatosan erősödő hatással lesz a piacra.

A jelzáloghitel-piacon is erősen érezhető a nyári szezon. A Duna House Pénzügyek becslése alapján 2022 augusztusában 90 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami a júliusi hónappal megegyező nagyságrendet mutat.

Az erősebb nyári visszaesést, az MNB tényadata szerint 91,8 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott júliusban, a pénzügyi szakértők szerint az ingatlanpiac nyári lassulása okozta és az a tény, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása erősen hatással volt a kommunikált szerződött hitelállományra az első félévben.

A végjátékban azonban a vártnál lassabb kifutás érzékelhető, ami volumenében milliárdos számítási hiányt okozott júliusban, és várhatóan az augusztusra is kihatással lesz.

A tranzakciószám-becslés ezen a linken, a legfrissebb dátumnál tölthető tekinthető meg.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Lemondott egy korrupt ukrán miniszter. Háborús hírek.

Megvette a Mol Jellinekéktől a Waberer's 15 százalékát

Megvette a Mol Jellinekéktől a Waberer's 15 százalékát

Stratégiai együttműködési megállapodást is kötöttek.

Mi történt a forinttal? Elemző legyen a talpán, aki erre számított

Mi történt a forinttal? Elemző legyen a talpán, aki erre számított

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

A lombkoronasétányos és a vak komondoros polgármester is folytatná a munkát

A lombkoronasétányos és a vak komondoros polgármester is folytatná a munkát

Újra a választók bizalmát kérik.

© 2024 (v2.202102)