A legtipikusabb hibák, amiket érdemes elkerülni új konyhánk tervezésekor

Egy új konyha rengeteget ad egy ingatlan értékéhez, ugyanakkor rendkívül sokba kerül. Sokszor persze nem is az értéknövelés a cél, hanem az, hogy egy szép, új konyha könnyítse meg a mindennapi teendőket, amiket itt kell végeznünk, kezdve az ételkészítéstől egészen a takarításig. Ám sokan esnek abba a hibába, hogy kizárólag design szempontokat vesznek figyelembe új konyhájuk megtervezésekor, és végül szembe találják magukat egy teljesen rosszul funkcionáló konyhával. Mai cikkünkben a legtipikusabb tervezési hibákat gyűjtöttük egy csokorba.

A konyha nem illeszkedik az életstílusunkhoz

Az amerikai konyhás nappali nagyon nagy divat, sokkal könnyebb eladni azokat az ingatlanokat, ahol a konyha-étkező-nappali hármasa egy térben van. Ám sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten a külön konyhás lakásokat keresik. Az ok nagyon egyszerű: az amerikai konyhás nappalikat nemhiába hívják amerikainak, ugyanis tökéletesen illeszkedik az ottani főzési szokásokhoz, ami nem okoz nagy káoszt a konyhában. A magyar konyhához, pláne ha valakinek minden este munka után kell még főznie, viszont tökéletesen alkalmatlan.

Tehát annak, aki ritkán főz, és legtöbbször csak mirelit vagy félkész ételekből üt gyorsan össze valamit, annak tökéletes választás az amerikai konyha. Aki azonban szereti a klasszikus magyar hagymás ételeket, a bő olajban sült krumplit, az jobban jár, ha a külön konyhára szavaz.

Kép forrása: decoist.com

Nem vesszük figyelembe a konyhai háromszöget

A lakberendezők egyik vesszőparipája, és jó, ha komolyan vesszük, az a bizonyos konyhai háromszög, amelynek egyik csúcsa az élelmiszerek tárolására szolgáló hűtő, kamra vagy kamraszekrény, a másik a mosogató, mosogatógép, a harmadik pedig a tűzhely.

Legyen a konyhánk párhuzamos elrendezésű, vagy épp L vagy U alakú, fontos, hogy ez a 3 pont ne legyen túl messze egymástól, ugyanakkor 2-2 pont között mégiscsak legyen elegendő nagyságú munkafelület. Ezen kívül fontos, hogy például az étkészlet tárolására szolgáló szekrény a mosogató, mosogatógép közelében legyen, míg a fűszerek, fakanalak, szedőkanalak a tűzhely közelében. Ha ezt betartjuk jelentősen felgyorsíthatjuk mind a főzés, mind a mosogatás, elpakolás folyamatát.

Ebben a XIV. kerületi lakásban például a nappali egyik sarkában kapott helyet az L-alakú konyha, ami nem túl nagy, a megfelelő elosztás mellett viszont tökéletesen ellátja funkcióját.

Túl kevés tárolóhely vagy munkafelület

Hogy konyhánkban mennyi a tárolóhely és a munkafelület, azt erősen befolyásolja a konyhánk mérete, ugyanakkor főzési szokásaink viszont azt befolyásolják, hogy mennyire van mindezekből szükségünk. Ha sokat főzünk, sok edényünk, sok konyhai kisgépünk van, akkor lehet, hogy a kis konyha egyáltalán nem megoldás számunkra, ilyenkor konyhafelújításkor érdemes lehet elgondolkodni a bővítésen is, ha az megoldható.

Bármilyen kicsi is azonban a konyhánk, tárolóhelyekkel felfelé mindig terjeszkedhetünk. Ha pedig kellően sok tárolóhelyet sikerül kialakítanunk, akkor kicsit növelhetjük a munkafelületet is azáltal, hogy lesz róla hova elpakolnunk.

Kis konyhákba sokan választják a nyitott polcokat, ami tágasabbá teszi a teret, de csak akkor ha nem túlzsúfolt, mindig rendezett, csak szép dolgok kerülnek rá és mindig tisztán tudjuk tartani. Ezért annak, akinek sok konyhai eszköze van, továbbra is javasolt a zárt szekrény, akár két sorban is egymás felett. A levegősebb térérzet érdekében pedig válasszunk fehér vagy legalábbis világos színű felsőszekrényeket, akár a fallal megegyező színben, hogy szinte beleolvadhasson a térbe.

Ennek az V. kerületi lakásnak a konyhájában is két sor felső szekrény van a fallal megegyező, fehér színben.

Aki mindenáron ragaszkodik a nyitott polcokhoz is, annak jó ötlet lehet az egyik falon egy teljes falat elfoglaló beépített szekrény, ahol a sütő és a mikró és/vagy a beépített hűtő is helyet kaphat, a másik falon pedig alsószekrények munkalappal, felettük nyitott polcokkal.

Kép forrása: pinterest.com

Ha a munkafelület mennyiségét szeretnénk megnövelni és nem túl kicsi a konyhánk, akkor jó ötlet lehet még a konyhasziget, de ez csak akkor tud jól funkcionálni, ha nem túlságosan nagy, ellenkező esetben ugyanis akadályozza a közlekedést a konyhában. Kisebb konyhákba inkább a félsziget, vagy egy pult alól kihúzható, görgős, munkafelülettel is rendelkező tároló az ideális.

Ennek a XIV. kerületi lakásnak az amerikai konyhás nappalijában elég kicsi helyet kapott a konyha, de a pult felületet sikerült megnövelni egy félszigettel, ami így el is szeparálja egy kicsit a konyhát a nappalitól.

Helytelen anyagválasztás

Ha lehet, akkor az anyagválasztásban még inkább hajlamosak vagyunk inkább a design, mintsem a funkcionalitás felé hajlani. Pedig a rosszul kiválasztott, nehezen tisztítható, nem vízálló, nem hőálló anyagú felületekben nem fogjuk sokáig örömünket lelni. Ez különösen igaz a konyhai munkalapokra, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Falansztertől üvegpalotáig – ilyen az EU központja

Falansztertől üvegpalotáig – ilyen az EU központja

A brüsszeli uniós negyed: a Bizottság, a Tanács és a Parlament épületei egy újságíró szemével.

Reggelizz, mint egy király!  - Ez az új vendéglátós trend

Reggelizz, mint egy király!  - Ez az új vendéglátós trend

Napunk nyitó étkezése, a reggeli, reneszánszát éli. Bár az orvosok már régóta mondogatják, hogy reggel kell inkább kiadósan enni, mint este, ez eddig nem volt igazán vendéglátós sztártéma. Mostanáig.

Újabb fontos tudnivalók az EP-választásról

Újabb fontos tudnivalók az EP-választásról

Kik és kikre szavazhatnak június 9-én?

Moszkva sikereket akar felmutatni a győzelem napja előtt

Moszkva sikereket akar felmutatni a győzelem napja előtt

Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban szombat reggelig.

© 2024 (v2.202102)