A télikert a nyár folytatása, csak más eszközökkel

Ha jobban belegondolunk, a télben nem az a legrosszabb, hogy hideg van és nem lehet kimenni, hanem hogy nincs is miért kimenni, mert sötét van, nincsenek növények, és a faágak is csupaszon meredeznek. Sehol egy talpalatnyi zöld, ami felvidítaná a lelket, legfeljebb bent időzhet el a tekintetünk a szobanövényeken. Az sem rossz ám, sőt, boldogok, akiknek télikert van a házukban, mert ott jó sok növény elfér, és a hatalmas üvegablakok miatt, a lehetőségekhez képest, ilyenkor is világos van. Nem csoda, hogy aki csak megteheti (tehát van télikertje), ilyenkor ott tölti az idejét.

Alapkövetelmény tehát, hogy legyen a télikertben legalább egy kényelmes fotel vagy kanapé, hogy le tudjunk ülni. Sőt, minél több a kényelmes ülőhely, annál csalogatóbb a télikert és annál több ember gyűlhet ott össze, mint ebben a budakalászi otthonban.

Az igazán haladó megoldás az, ha a télikertnek egyéb funkciót is adunk, azon kívül, hogy ide hordjuk be a hidegérzékeny növényeket, amik nyáron ugyan vidáman elvannak a kertben, a hideg beköszöntével azonban csúf véget érnének odakint. Az egyik ilyen lehetséges funkció: az étkező. Ha elég nagy a télikert, érdemes idetenni az étkezőasztalt, és akár a ráérős, újságolvasós reggeliknek, akár a nagyobb családi összejöveteleknek hangulatos helyszíne lehet. Ha belegondolunk, sokkal hangulatosabb, mint a négy fal között, biztos sokat tudnának róla mesélni ennek a pátyi háznak a tulajdonosai.

A télikert tulajdonképpen félúton van a kint és a bent között. Végül is a kertben érezzük magunkat, ugyanakkor védett és fűtött helyen vagyunk. Gondolhatunk rá úgy is, mint egy téliesített teraszra, és használhatjuk vagy dekorálhatjuk is ennek megfelelően. Külön felhívnánk a figyelmet ebben a pécsváradi télikertben az eresz alatt száradó paprikafüzérekre.

Szintén praktikus funkciója lehet a télikertnek, ha itt végezzük a napi mozgásunkat: mégiscsak kellemesebb úgy szobabiciklizni vagy a futópadon izzadni, ha közben kilátunk a kertbe, mint ebben a budaörsi télikertben. Ha pedig akcióra vágyunk, tévé helyett tegyünk ki inkább néhány madáretetőt és itatót, és hamar odaszoknak a cinkék, rigók és más madarak. Ezzel rögtön két legyet ütünk egy csapásra, télen minket szórakoztatnak, nyáron pedig a kert hálálja meg a madarak jelenlétét.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

A vállalat azt mondja, a fejlesztésnek semmi köze az extra késések kiküszöböléséhez.

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

© 2024 (v2.202102)