Mennyi hitelre elég most a nettó átlagkereset?

Az, hogy mennyi banki hitelt kaphatunk, leginkább az igazolt nettó jövedelmünk nagyságától függ. Ezen kívül a hitel kamatszintje is lényeges, minél olcsóbb ugyanis egy kölcsön, annál több pénzt kaphatunk ugyanakkora jövedelemmel. Az alábbiakban megnéztük, hogy a KSH által publikált legfrissebb átlagjövedelem mire is elég jelenleg.

Alapvetően két hiteltípust különböztethetünk meg az alapján, hogy mitől függ a felvehető kölcsön maximális összege. A jelzáloghiteleknél az igazolt nettó jövedelem és a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értéke együttesen határozzák meg a lehetőségeinket, míg az úgynevezett fedezetlen hiteleknél kizárólag a nettó jövedelem alapján dönt a bank. Előbbieknél a fedezet értékének legfeljebb 80%-ig hitelezhető meg: például 100 millió forintra értékelt ingatlanra maximum 80 millió forint hitelt adhatnak a bankok. Ez azonban csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél óvatosabban is eljárhatnak.

A jelzáloghitelek esetében a hitelcél változatos lehet: használt és új építésű ingatlan megvásárlására, építésre, felújításra vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető, de úgynevezett szabad célú változatai is elérhetők. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kölcsön összegét bármire fordíthatjuk, a bank erről utólag nem kér igazolást.
A fedezetlen hitelek köré sorolhatók például az áruhitelek és a személyi kölcsönök, ez utóbbiak lehetnek célhoz kötöttek – pl. ingatlan vagy autó megvásárlása, lakásfelújítás, hitelkiváltás -, de itt is találhatunk szabad célú konstrukciókat.

Az általános szabály
Azt, hogy a nettó jövedelmünkkel legfeljebb mekkora összegű hitelt vehetünk fel, az úgynevezett JTM-korlát – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – határozza meg. Egy legalább 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelnél 500 ezer forint nettó jövedelem alatt a kereset maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg efölött 60% a plafon. Eszerint a KSH által mért legfrissebb (2021. novemberi) családi adókedvezmények nélküli nettó 320 800 forintos átlagkeresettel maximum 160 400 forintos havi törlesztő vállalható be. Személyi kölcsönnél annyiban más a helyzet, hogy itt kamatperiódustól függetlenül 500 ezer forint alatt 50%, míg ezt meghaladó jövedelemnél 60% a határ.
Ugyanakkora havi törlesztő azonban különböző hitelösszegre lehet elég, attól függően, hogy mekkora a hitel kamata és futamideje. Értelemszerűen, minél drágább egy hitel (azaz magasabb a kamat), annál magasabb a havi törlesztője, emiatt pedig kisebb lesz a felvehető hitel összege is. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a számunkra elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciót, legyen az állami támogatású vagy piaci kölcsön. Persze az előbbiek szerepe mind inkább felértékelődik, ahogy emelkednek a piaci hitelkamatok, hiszen közben a támogatott konstrukciók változatlan feltételekkel érhetőek el.

Miből, mennyit kaphatunk?
A Bankmonitor szakértőinek vizsgálata alapján a 2021. novemberi nettó átlagjövedelemmel felvehető a Babaváró hitel, a támogatott otthonfelújítási hitel, valamint a csok hitel maximális összege két és három gyerekkel egyaránt. Sőt, arra is elegendő, hogy egy fiatal pár Babavárót vegyen fel, majd e mellé igényelje meg a csok hitelt kettő vagy három vállalt gyerekre, ami azért is előnyös, mert a Babaváró részben vagy egészben önerőként használható fel egy hitelből történő lakásvásárlásnál vagy építésnél.

A zöld lakáshitel 70 millió forintos maximális kerete már nem használható ki teljes egészében egyetlen átlagjövedelemmel, de még két átlagkereset is kevés hozzá. Más kérdés, hogy a jelenlegi 1 millió forint körüli négyzetméterárak mellett nem is feltétlenül az átlagkeresetűek jelentik az új építésű ingatlanok legfőbb célcsoportját. Bár a zöld hitel egy támogatott konstrukció, ahol a kamat maximum 2,5% lehet a teljes futamidő alatt, mégis érdemes alaposan szétnézni a piacon, mert van bank, amelyik ez alá ment, így ugyanakkora jövedelemmel nagyobb hitelösszeg vehető fel.

Amennyiben gyors – akár 5-6 munkanap alatt megkapható -, ingatlanfedezet nélküli hitelre van szükségünk, akkor egy átlagjövedelemmel a személyi kölcsönök maximális összege is elérhető. (A személyi kölcsönök maximális összege ugyanis 10 millió forint.) Pontosabban elérhető lehet, ugyanis a legolcsóbb és a legdrágább személyi hitelek kamatai között akár 7% is lehet a különbség, így az okos választás alapvetően meghatározza a lehetőségeinket.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)