Cserepeslemez tető családi házra – csak olcsó, vagy jó is?

Manapság építőanyaggal kapcsolatban olcsóságról beszélni nem igazán lehet. Abszolút értelemben semmiképpen. Relatív értelemben azonban a hagyományos cseréppel történő tetőfedéshez képest a cserepeslemezes tetőfedés továbbra is őrzi viszonylagos olcsóságát.

Mennyire olcsó a cserepeslemez?
Ha egy adott tetőt cserepeslemezzel fedünk, az anyagköltség kb 20-30%-kal lesz alacsonyabb.

Ehhez hozzá jön még az, hogy, mivel a cserepeslemezes tetőfedés haladósabb, így kb 20-30%-ot spórolhatunk a munkadíjon is, a munkaintenzívebb égetett cserepes tetőfedéshez képest.

Miért szeretik a cserepeslemezt az iparban?
Az új építőanyagokkal és építési technológiákkal szemben általában megfigyelhető egyfajta idegnkedés, különösen lakossági megrendelők esetében. Nem véletlen, hogy akár a műgyanta padló készítés, a lemezes és a cserepeslemezes tetőfedés is az ipari létesítményektől indult hódító útjára.

Az ipari megrendelők esetében első a költséghatékonyság. Ezen a téren a fentiekben leírtaknak megfelelően a cserepeslemeznek jelentős előnye van a cserépfedéssel szemben.

Az alacsonyabb költségeken túlmenően jelentős tényező, hogy cserepeslemez fedéssel egy ipari ingatlan, csarnok hamarabb is készül el.

A tető önsúlya cserepeslemezzel jóval kisebb lesz, mintha ugyanazt a felületet cseréptetővel fednénk, így a tartószerkezetnek is kevésbé kell robosztusnak lennie, ahhoz, hogy megfelelő legyen az épület állékonysága. Ez természetesen újabb megtakarítást hoz magával, mind pénzben, mind időben.

Nem elhanyagolható spórolási tétel, hogy több esetben teljesen megspórolható az épület körbe állványozása, vagy ha szükséges is az állvány építés, az állványozásra rövidebb ideig van szükség.

A cserepeslemez karbantartása is kevésbé költséges, mivel a szél kevésbé tudja megbontani a cserepeslemez tetőt (megfelelő kivitelezés esetében), ha pedig mégis bekövetkezik a baj, a tetőlemezek könnyen és gyorsan cserélhetők.

Az itt felsorolt előnyök ugyanígy teljesülnek egy lakóingatlan esetében is.

A korábban palatetővel fedett házak tetőinek felújításakor a cserepeslemez kisebb önsúlya különös jelentőséggel bír. Ezeknek a tetőknek a lécezése általában elbír egy cserepeslemezes fedést, de hagyományos cseréptető építéséhez a tetőszerkezetet vissza kellene bontani, hogy egy kellőképpen nagy teherbírású új tetőszerkezetet lehessen építeni.

De hol vannak a bajok?
Kettő területet szoktak problémásként említeni cserepeslemez tetővel kapcsolatban. Az egyik, hogy nyáron felforrósodik, télen átfagy – röviden nem szigetel. A másik, hogy esőben kopog.

Mindkettő igaz, azonban meg kell jegyezni, hogy a mai tető (avagy födém) szigetelések már annyira jók, hogy mindkét problémát nagyban semlegesítik. Ez olyannyira igaz, hogy egyre terjed a cserepeslemezes tetőfedés olyan családi házak esetében is, ahol a tetőteret beépítették, tehát közvetlenül a tető alatt lakóterület található.

És mennyire szép?
Ez a szempont a természetéből fakadóan szubjektív. Az azonban kétségtelen, hogy a cserepeslemez sokat fejlődött az utóbbi években ezen a téren. Ma egy-egy tetőfelújítás után az új cserepeslemez tető sokkal kellemesebb látvány, mint a korábbi, kissé megviselt pala, vagy cserépfedésű tető.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

Egyre többen kezdenek rájönni, hogy mekkora szemfényvesztés volt a mostani kormánypárt osztogatása az áprilisi választások előtt.

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Hogy a méhektől és általában a rovaroktól függene a civilizáció?

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

De legalább folyik víz a csapból.

© 2022 (v2.202102)