Breaking: eltörölték a pontrendszert, mindenki megkapja a napelemet, aki jogosult rá!

Tegnap arról döntött a kormány, hogy pontrendszertől függetlenül, aki egyébként jogosult az ingyen napelemre és beadta a pályázatot, megkapja a 100 százalékos támogatást! Íme a részletek.

Nagy izgalom övezte a 2021 őszén beharangozott ingyen napelemes pályázatot, hiszen itt végre lehetőség nyílt a lakosság számára is, hogy napelemre, vagy emellett még hőszivattyúra és nyílászáró cserére is pályázzon, 100%-os támogatottsági szint mellett. Hamar kiderült azonban, hogy a pályázati kiírás erősen bürokratizált, és a jövedelmi korlát miatt sokan nem is voltak jogosultak a pályázaton való részvételre.

A jogosultak között pedig egy pontrendszer döntötte (volna) el, hogy ki nyer vagy nem nyer végül a pályázaton, ám ebből a pontrendszerből nagyon nehéz volt előre meghatározni az esélyeket. Tegnap azonban bejelentette a kormány, hogy a teljes pontrendszert eltörölték, így mindenki nyert a pályázaton, aki jogosult volt a támogatásra. Mutatjuk a részleteket!

Egy friss, március 8-ai bejelentés  szerint tehát az uniós forrásból megvalósuló napelem pályázatokon a kormány elengedte az ütemezett forráselosztást, továbbá a szegényebb járásokban lakó, szerényebb jövedelműeket, nagyobb családokat preferáló pontrendszert, ami alapján az első körben csak 100 milliárd forintot osztottak volna ki. E helyett kiderült: a támogatást minden jogosult, amint lehet, megkapja.

A hír szerint tehát a kormány megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást – erről szól az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi bejelentése.

Az úgynevezett magyar „Helyreállítási és ellenállóképességi terv” keretében meghirdetett felhívás a vártnál is népszerűbb volt, ezért a kormány megemelte az első ütem keretösszegét, így minden jogosult pályázó támogatáshoz juthat a közlemény szerint. Ehhez a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával.

Emellett meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, a pályázóknak napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, illetve fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósításakor nyolc hónappal több ideje lesz az energetikai fejlesztések megvalósítására (ennek magyarázata, hogy a kivitelezésre jogosult cégek extrém módon túlterheltek, már most látszanak a csúszások).

A szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, hogy minél előbb megkezdődhessen a nyertes háztartások korszerűsítése. A benyújtott pályázatokról a következő hetekben születik döntés – közölte az ITM.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy a pontrendszer kvázi eltörlése nem csak azt jelenti, hogy népszerű volt a pályázat, hanem azt is – ahogyan arra számítani lehetett –, hogy a szegényebb régióban élő és/vagy nagycsaládos pályázók helyett inkább a tehetősebb, kevesebb gyermekkel rendelkező, budapesti és főváros környéki, valamint más, gazdagabb régiókban élők voltak aktívabbak a pályázatok benyújtásakor…


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)