A bővülés ellenére fakult a főváros fénye, de gyorsult az áremelkedés üteme

Egy év alatt a főváros lakáspiacán bővült legnagyobb mértékben, 50 százalékkal – és az emelkedő tranzakciószám mellett a fővárosi ingatlanárak is újra növekedésnek indultak. A 2020-ról 2021-re Budapesten regisztrált 6 százalékos áremelkedés értékét tekintve ugyan alacsonyabb a megyeszékhelyeken, egyéb városokban és községekben mértnél, azonban az OTP friss Lakóingatlan Értéktérképének adatai alapján, Budapesten gyorsult az áremelkedés üteme. Az OTP Ingatlanpont szakértője a főváros ingatlanpiac folyamatait elemzi.

A NAV 2021-es, még nem teljes körű adatai alapján Budapesten az előző év közel 17 százalékos csökkenése után 2021-ben 50 százalékkal növekedett az lakóingatlanpiac forgalma. Ennél dinamikusabb bővülést tavaly a megyék közül Győr-Moson-Sopronban (54,4%), míg a megyeszékhelyek közül Győrben (76,4%) regisztráltak, olvasható a OTP Lakóingatlan Értéktérképében1. 2020-ról 2021-re minden fővárosi kerületben bővült a forgalom, tizenegyben a növekedés mértéke meghaladta a főváros 50 százalékos átlagát.

A legnagyobb tranzakciószám növekedést a XIII. (93,9%) és XVI. (89,1%) kerületek érték el, a harmadik az I. kerület volt 68,6 százalékos forgalombővüléssel. A legalacsonyabb mértékű forgalomváltozást a XXI. (18,7%), XI. (16,2%) és XII. (8,8%) kerületekben regisztrálták. Az adásvételek darabszámát tekintve nem változott a lakáskeresők preferenciája, a legnagyobb forgalmú városrészek 2021-ben is a XIII., XIV. és XI. kerületek voltak.

„Érdemes megjegyezni, hogy a forgalomváltozás mértékét alapvetően befolyásolta a 2020-as év alacsony bázisa, valamint az adott kerületekben épülő újlakások száma. Ugyanakkor a XIII. kerületben, ami a fővárosi újlakás építések fő színtere, más állt a növekedés hátterében. 2021-ben az újépítések a korábbi évekkel közel azonos részarányt képviseltek a kerület összforgalmában és a többi kerülethez képest 2020-ban a forgalom visszaesése is mérsékeltebb volt itt. Ezért okkal feltételezhető, hogy a XIII. kerületben elsősorban szerves keresletélénkülés állhat a bővülés hátterében” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A koronavírus járvány alapvetően meghatározta a 2020-as év ingatlanpiacát, azonban a 2019-es forgalmi adatokkal összehasonlítva is 19 fővárosi kerületben növekedett tavaly az adásvételek száma, kivételt ez alól csupán az V., VI., XII. és XXI. kerületek jelentenek, ahol a 2021-es időarányos tranzakciószámok alacsonyabbak a 2019-es értéknél.

A kerületek forgási sebességét vizsgálva (a forgalom lakásállomány arányában mért értéke, ahol az 1 százalékos érték azt jelenti, hogy az adott térség teljes lakóingatlan-állománya elméletben 100 év alatt cserélne gazdát), 2021-ben az első helyezett a XIII. kerület volt 4,6 százalékos értékkel, amit további belvárosi kerületek (VII., VIII., VI.) követnek, míg a rangsor végén, 1 százalék körül értékkel, jellemzően peremkerületek sorakoztak (XVI., XII., XXII., XXIII.).

„A koronavírus járvánnyal összefüggésben feltételezett trendváltozás, a belváros térvesztése és kertvárosok felértékelődése nem ment végbe egy év alatt, ehhez hosszabb ideig tartó, a korábbiakkal ellentétes keresleti preferenciáknak kell hatniuk. A jelenleg jellemző zöldövezeti áremelkedés és a befektetési célú vásárlások ismételt fellendülése pedig még tovább fékezhetik a fordulatot” – tette hozzá a vezető elemző.

Továbbra is vezet a XXIII. és az V. kerület

2021-ben, immár második éve a legnagyobb mértékű áremelkedést a XXIII. kerület könyvelhette el, ahol 2020-hoz képest átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak. A 23 kerületből 11 esetében regisztráltak tavaly kétszámjegyű drágulást és továbbra is jellemző, hogy az olcsóbbnak számító peremkerületek átlagárai emelkedtek az átlagosnál nagyobb mértékben. 2021-ben minden kerületben növekedtek az átlagárak és a XIV., X., IV., XX., VI. kerültek kivételével az áremelkedés üteme gyorsult is 2020-hoz képest. A hagyományosan jó befektetési célpontnak számító pesti belvárosi kerületek (V., VII., VI.) a drágulási rangsor utolsó harmadában vannak. Az, hogy a jellemzően nagy újlakás állománnyal rendelkező kerületek, mint a IX., XIII., XI. és XIV. az árváltozás ranglista legkülönbözőbb pontjain helyezkednek el, jelzi, hogy a használt lakások piacán is jelentős drágulás ment végbe 2021-ben.

A 2021-es kerületi ár-rangsor élén, immár meghaladva a milliós határt (1,05 millió Ft/m2) változatlanul az V. kerület áll, és a bel-budai kerületek, az I., II. és XII. is átlépték a 900 ezer forintos szintet. Három kerület, a XXI., XX. és XXIII. átlagos négyzetméterára maradt kicsivel 500 ezer forint alatt, így a tavalyi évben ezek voltak a „legolcsóbb” fővárosi kerületek.

„A 2021-es adatok alapján látszólag Budapest lakáspiaca is visszatért a régi kerékvágásba, az áremelkedés mértéke tavaly azonban még jelentősen elmaradt a járványhelyzet előtt évről-évre jellemző dinamikus bővüléstől. A fővárosi ingatlanpiac pozitív vagy negatív irányú elmozdulásai mikroszinten jelzik előre az országos piac változásait, ezért jelzés értékű, hogy Budapesten már a koronavírus járvány előtt is lassult az áremelkedés üteme, illetve csökkent a forgalom, ugyanakkor kérdéses, hogy a turizmus fellendülése és a bérleti piac bővülése milyen mértékben befolyásolhatják a fővárosi piac áremelkedését” – foglalta össze Valkó Dávid.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)