Egyedülálló kincsek: eladó kúriák a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék települései az elmúlt 15 évben szinte a semmiből váltak a hazai ingatlanpiac egyik legnagyobb sztárjává. A régió sikerének egyik titka biztosan az, hogy több célcsoportot egyszerre tud megszólítani. Szívesen jönnek ide azok, akik a természet közelségét keresik, és örömmel kirándulnak. Kedvelik azok is, akiknek a közvetlen Balaton-parti települések nyüzsgése túl sok, és inkább picit távolabbról gyönyörködnek a tó látványában.

És persze megtalálják itt számításaikat a kultúra és a gasztronómia szerelmesei is, a Művészetek Völgye és a Paloznaki Jazz Piknik programjai méltán híresek, ahogy az egyre több és színvonalasabb étterem, kávézó és szálláshely is vonzza a látogatókat.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, milyen kincsekre bukkanhat az, aki mostanában nézelődik a Balaton-felvidéki falvak eladó ingatljai között. 

Eladó hatalmas régi malomépület Kapolcson

Ez a 220 négyzetméteres, jelenleg ötszobás régi malomépület Kapolcson várja új gazdáját. A teljes felújítás során megőrizték és restaurálták az eredeti régi fagerendákat. A háromszintes épület elrendezése érdekes: legalul egy több, mint 60 négyzetméteres, bazaltból és régi fából épített óriási konyha található, mellette egy fürdő hatalmas fadézsával, illetve a szinten kapott még helyet egy háló. 

Balatonfelvidék

Egy emelettel feljebb egy óriási nappali és még egy háló, majd még eggyel feljebb egy szintén hatalmas lakosztály található saját, térben nem elhatárolt fürdőrésszel. A malomépület számtalan terasza lehetőséget ad kerti ücsörgésre, a vastag falak és a hűtő-fütő klíma pedig gazdaságosan fenntarthatóvá teszi ezt a régi-új monstrumot. Határozott hangulatú épület, biztosan nem való mindenkinek, de azt nem lehet mondani, hogy ne lenne karaktere. 

Gyönyörű régi kőház gyönyörűen felújítva Kővágóörsön

Kővágóörs központjában, de csendes zsákutcában található ez a csodás, 156 négyzetméteres ház, amely egy csaknem ezer négyzetméteres telken épült. A vöröskőből, a környék hagyományos építőanyagából rakott masszív falazat nem csak gyönyörű, de a hőszigetelést is megoldja. Az épület bővelkedik a csodás részletekben: a boltíves veranda, az osztott, spalettás ablakok jól rímelnek a Balaton közelségére.

Balatonfelvidék

A száz évnél is idősebb ház felújításakor tisztelettel bántak az épülettel, nem lett sem erőltetetten modern, sem túlságosan rusztikus. A kétszintes ház csaknem 160 négyzetméteres, emellett pedig tartozik hozzá egy szintén vöröskő melléképület, ami önmagában annyira helyes, hogy bármikor elfogadnánk nyaralónak. És persze ez nem minden, van itt még boltíves pince, nyárikonyha és sütőgetőrész is. 

Álomszép ez a csaknem 150 éves dörgicsei ház

A leírás szerint eredetileg 1883-ban épült, és hat generáció óta egy család tulajdonában áll ez a fantasztikus adottságú dörgicsei ház. Bár egy négy épületből álló, összesen 500 négyzetméternyi lakóteret felvonultató ingatlanra talán pontosabb lenne azt mondani hogy birtok.

Balatonfelvidék

A komplexumban három épület szolgál egész évben lakásként, míg a negyediket csak nyári használatra alakították ki, itt egy fedett, sós vizes medence és egy különálló apartman kapott helyet. Ha pedig ez nem lenne elegendő, az 1600 négyzetméteres telken találunk még két pincét (az egyik boltíves), egy épített esővíztárolót, és ha keveselnénk a lakóterületet, még építhetünk rá további 150 négyzetmétert. 

Egy vászolyi birtok a háborítatlan természetben

Nagyságrendjében az előzővel vetekszik ez a Vászolyi ingatlan, ahol több, mint 4 ezer négyzetméteren több épületben összesen 500 négyzetméternyi lakótér várja vásárlóját. A turisztikai célokra kialakított birtokra murvás út vezet, a vizet – nem ivóvíz – pedig a környék tavai biztosítják. 

Balatonfelvidék

A háromszintes malomépületben 190 négyzetméteren 3 szoba, 3 fürdő és 2 társalgó van, a szintén három emeletes molnárház 131 négyzetméterén 4 szoba és 4 fürdő osztozik egy társalgóval és egy konyhával. Emellett egy 120 négyzetméteres teraszt is építettek, így akármekkora bulit rendezhetünk, biztosan elfér majd a társaság. 

Kővágóörsi kúria a falu központjában

Ez a 327 négyzetméteres ház Kővágóörs központjában, egy ezer négyzetméteres telken épült, a főépület az 1890-es évekből származik, és az elmúlt 10 évben étteremként működött.

Balatonfelvidék

Az utcafronti, a tájra jellemzően kőből épült főépület keleti tájolású, nagypolgári hangulatú, több, mint 4 méteres belmagasságával és 254 négyzetméterével igazán impozáns. Ha pedig valakinek még így is kevés lenne a hely, bővítésre is van lehetőség, hiszen a hatalmas padlás épületmagasítás nélkül is beépíthető.   

Jazzrajongóknak egyesnesen Paloznakról

Az előző ingatlanok mellett szinte eltörpül, pedig 140 négyzetméteres lakóterével egyáltalán nem kicsi ez a Paloznaki családi ház, amelyet egy 890 négyzetméteres telken árulnak. A telek különlegesen jó adottságú: nincs hátsó szomszéd, a kertet egy patak, azon túl pedig a háborítatlan természet határolja.

Balatonfelvidék

A házban két lakrészt alakítottak ki, igaz, a korábban csak munkára használt kétszobás, konyhás, fürdős szuterénszint komfortszintjén még lehet fejleszteni. A földszinten a nappali-konyha mellett még egy dolgozószoba kapott helyet, az emeleten három háló található. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bajban a hazai gazdaság tavalyi sikerágazata?

Bajban a hazai gazdaság tavalyi sikerágazata?

Reálértéken 150-200 milliárd forinttal csökkent az agrárhitelek állománya a bankszektorban a szántóföldi növénytermesztés, főleg az egyéni gazdaságok nehézségei miatt.

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Mutatjuk a főbb hétfői történéseket.

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Világszerte egyre több vállalalat vezeti be kísérleti jelleggel a négynapos munkahetet. A tapasztalatok egyelőre igen vegyesek.

© 2024 (v2.202102)