Erre figyelj! Itt vannak a napelemes pályázat legnagyobb buktatói!

A napelemes pályázat kiváló lehetőség, nem is csoda, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Ám az erősen bürokratizált pályázat számtalan buktatót rejt, akár a jogosultságot, akár a műszaki tartalmat illetően. Nézzük, mire kell figyelni!

 • Jogosult vagyok egyáltalán a támogatásra?

Első körben azt kell megvizsgálni, hogy jogosultak vagyunk-e egyáltalán a támogatásra, ehhez természetesen számtalan feltételnek kell megfelelni.

 • Kizárólag nagykorú, természetes személy nyújthat be pályázatot

Azaz jogi személyek nem pályázhatnak. Bonyolíthatja a helyzetet, ha van egy vállalkozásunk, aminek a székhelye az a lakóingatlan, ahol élünk, és amire a pályázatot be szeretnénk adni. Ilyen esetben ugyanis a beruházás részben a cég fogyasztását is fedezi, ami kizáró ok lehet.

 • Csak az nyújthat be pályázatot, aki a 2020-as évre vonatkozóan igazolható jövedelemmel rendelkezik

Jövedelemnek számít a munkabéren kívül a nyugdíj, illetve az egyéni vállalkozóként szerzett jövedelem is. Akinek viszont csak külföldről származó jövedelme volt 2020-ban (például az Ausztriába ingázók), azok nem pályázhatnak.

 • Pályázatot csak tulajdonos nyújthat be és csak a tulajdonosok jövedelme számít

Fontos, hogy a pályázat elbírálásánál, az egy főre eső jövedelem számításánál a tulajdonosok, nem pedig az ingatlanban élők jövedelmét kell figyelembe venni. Így ha például van egy jól kereső rokonunk, aki nem lakik az ingatlanban, de tulajdonrésszel rendelkezik, az jelentősen ronthatja az esélyeinket. 

Másik buktató lehet, ha a fejleszteni kívánt ingatlant teljes egészében kiskorú gyermek(eink)re írattuk, hiszen csak 18 év feletti természetes személy pályázhat.

 • Nem lehet köztartozásunk

Pályázatoknál gyakori feltétel, hogy a pályázónak nem lehet köztartozása. Ez itt sincs másként, ha lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozásunk áll fenn, nem indulhatunk a pályázaton.

 • Ha társasházban lakunk

A pályázat adta lehetőségtől akkor is elesünk, ha 6 lakásosnál nagyobb társasházban lakunk, ellenben a családi házakon kívül ikerházra, sorházra is kérhető a támogatás, azonban csak és kizárólag akkor, ha az ingatlan jogilag és energetikailag is elkülöníthető, azaz külön elszámolású mérőórával rendelkezik.

 • A támogatás csak lakóingatlanra igényelhető

A lakcímtörvény ugyan nem vizsgálja, hogy az ingatlan jogilag lakásnak minősül-e, de a támogatás csak olyan ingatlanokra igényelhető, ahová állandó lakcímmel be lehet jelentkezni. Tehát ha például van egy nyaralónk a Balaton partján, ahová be lehet jelentkezni állandó lakcímre, és a pandémia miatt esetleg már oda is költöztünk és be is jelentkeztünk, akkor a nyaraló kaphat napelemet. De például a folyók ártereiben elhelyezkedő üdülőkbe jellemzően nem lehet sem állandó, sem ideiglenes lakcímmel bejelentkezni.

 • Ha korábbi pályázattal már megvalósítottunk hasonló beruházást

Nem vagyunk jogosultak a támogatásra abban az esetben, ha egy korábbi pályázat keretében már telepítettek napelemet a tetőnkre. Ellenben, ha egy korábbi pályázat során már kicseréltük a nyílászárókat, akkor csak napelemre még pályázhatunk.

 

Napelem jogosultság kalkulátor
   • Műszakilag megvalósítható-e a beruházás?

Ha jogosultak vagyunk a támogatásra, még akkor is előfordulhat, hogy műszaki okokból bukjuk a támogatható beruházások egy részét vagy egészét. Nézzük, melyek lehetnek ezek az okok!

   • Alkalmas-e a tető a napelem fogadására?

Sajnos nem minden tetőre telepíthető napelem, míg egy nagyon rosszul benapozott, leárnyékolt tető esetében egész egyszerűen nem térül meg a beruházás. Jó hír viszont, hogy lapos tetőre telepíthető a napelem, ugyanakkor a földre való telepítést ez a pályázat nem engedélyezi. Ha a tetőnk nem alkalmas a napelem rendszer felszerelésére, akkor még mindig megoldás lehet a garázs vagy más melléképület tetejére történő telepítés, ugyanis azt a pályázat engedélyezi, amennyiben ezek az épületek az ingatlan szerinti helyrajzi szám alatti földterületen találhatók.

Szintén megoldás lehet, ha a pályázat benyújtása előtt megfelelően felújítjuk a tetőt, bár erre az idő már elég szűkös, és ennek költsége a napelem pályázat keretében nem számolható el, ahhoz más forrást (például az Otthonfelújítási támogatást) kell keresnünk.

   • Csak napelemre vagy hőszivattyúra és nyílászárócserére is pályázhatunk

Ha jogosultak vagyunk a támogatásra, és van az ingatlanon olyan tetőszerkezet, ahová a napelemet telepíteni lehet, akkor a napelemre pályázhatunk. Ellenben, ha a nyílászáróink összfelületének több, mint fele eléri a hatályos jogszabályban foglalt követelményeket (azaz már korszerűsítettük őket a közelmúltban), akkor hőszivattyúra és nyílászárócserére már nem pályázhatunk.

 

Érdemes tehát alaposan átolvasni a pályázati kiírást, vagy a kivitelezői listából választani egy olyan kivitelezőt, aki jogosultsági és műszaki szempontból is megvizsgálja, hogy minden feltételnek megfelelünk-e. Hogy jogosultak vagyunk-e a napelemre, azt például az alábbi kalkulátorból is megtudhatjuk, hőszivattyú esetén azonban már lényegesen bonyolultabbak a feltételek.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már nem koronavírusos Márki-Zay Péter

Már nem koronavírusos Márki-Zay Péter

Öt napja posztolta ki Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, hogy koronavírusos, ma viszont már arról számolt be, hogy túl van a betegségen.

Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea

Vagyonkezelésre és médiareklámra cserélte a fánkbizniszt Vajna Tímea

Vajna Tímea új vizek felé evezett a fánkozóból való kiszállás után és a fánkozó is profilt váltott.

A hirosimai atomrobbanás eltörpült a tongai vulkánkitörés ereje mellett

A hirosimai atomrobbanás eltörpült a tongai vulkánkitörés ereje mellett

A NASA tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas robbanóerőt szabadított fel, amely mellett eltörpült a hirosimai atombombáé.

Újabb csapás: a gyerekinflációval is meg kell barátkoznunk

Újabb csapás: a gyerekinflációval is meg kell barátkoznunk

Több mint 70 ezer diák vett részt a középiskolai írásbeli felvételin, ezzel megágyaznak a következő lépcsőnek a tanulásukban.

© 2022 (v2.202102)