Ingatlanosok figyelem! Újra módosult a pénzmosási eljárás!

Sok ingatlanirodának jelent újabb nyűgöt, hogy ismételten módosult az ügyfél-átvilágítási adatlap szerkezete. Ellenőrizze le, hogy Ön vajon a legújabb dokumentumot tölti?

(szakértő szerzőnk: Dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogász)

Szedjük is össze gyorsan milyen kötelezettsége van egy ingatlan értékesítőnek, ha a pénzmosási eljárás megfeleltetéséről beszélünk, ami jó ideje sajnos az ingatlanos szakmára is plusz adminisztrációs terhet ró.

Mintegy öt éve, 2017 óta és a pénzmosás elleni törvény (Pmt.) módosításokat követően számos teendője van egy ingatlanirodának, ha el akarja kerülni a bírságot.

Talán a legfontosabb új kötelezettségként jelent meg a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból történő lekérdezés, melyet már jó pár hete, egészen pontosan 2022. szeptember elsejétől el kell végeznie a szolgáltatóknak.

Mit jelent a tényleges tulajdonos a Pmt. szerint?

A tényleges tulajdonos definiciója (38. szakasz)

1.)

az a természetes személy, aki jogi személyben vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetben közvetlenül vagy közvetve a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább huszonöt százalékával rendelkezik,

vagy egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet felett,

(akkor) ha a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet nem a szabályozott piacon jegyzett társaság, amelyre a közösségi jogi szabályozással vagy azzal egyenértékű nemzetközi előírásokkal összhangban lévő közzétételi követelmények vonatkoznak,

2.)

az a természetes személy, akinek megbízásából valamely ügyletet végrehajtanak, vagy aki egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol a természetes személy ügyfél tevékenysége felett

Erre a (harmadik) személyre minden ügyfél esetében rá kellet kérdezni eddig is, és ki is kellett tölteni az ügyfél-átvilágítási adatlap megfelelő II./1. Pontját, ami sok ingatlanosnak okozott fejtörést. a gyakorlatban.

Fontos!

Ám ma már nem elég lenyilatkoztatni az ügyfelet, meg is kell bizonyosodnia az értékesítést végző kollégának, hogy az adatok valóban megfelelőek és le is kell kérdezni (ellenőrizni) az ügyféladatokat.

Hogyan? Lekérdezéssel a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból

A szabályozás szerint: a tényleges tulajdonosi nyilvántartásra van ehhez szükség.

A pénzügyi és egyéb szolgáltatók azonosítási feladatához kapcsolódó adatszolgáltatási háttér megteremtéséről és működtetéséről szóló 2021. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Afad-törvény) 3. § 14. pontjában meghatározott tényleges tulajdonosi nyilvántartásról van itt szó.

 A Szolgáltató egyfelől tehát köteles a tényleges tulajdonos személyazonosságára vonatkozó adat ellenőrzésére a részére bemutatott okirat, nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartás, vagy más olyan nyilvántartás alapján, amelynek kezelőjétől törvény alapján adatigénylésre jogosult.

A Szolgáltató továbbá jogosult a lekérdezésre a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból, amennyiben korábban a kijelölt személy adatait leadta a pénzügyi információs egység részére.

 

Eljárás a céges ingatlanvásárlók esetén

Természetesen most is regisztrálni kell az ingatlant vásárló cégeket az úgynevezett AFADREG adatlappal.

Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretrendszerben kell kitölteni és megküldeni a NAV ÁNYK nyomtatványok befogadása céljából létesített Hivatali Kapujára gazdasági társaságok esetében Cégkapun, egyéni vállalkozók esetében Ügyfélkapun keresztül.

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás internetes elérhetősége:

A lekérdező személy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül tud belépni a tényleges tulajdonosi nyilvántartásba.

Mi a teendő, ha az ügyfél-minősétés nem „tiszta”?

Amennyiben az ügyfél a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adatok alapján megbízhatatlan minősítésű, úgy az ügyfél automatikusan magas kockázati minősítést kap, így rá el kell végezni a magas kockázati besorolású lépéseket, úgy mint forrásigazolás bekérése, megerősített eljárás vagy kijelölt személy jóváhagyása.

Amennyiben az ügyfél a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adatok alapján bizonytalan minősítésű, úgy az ingatlanértékesítő a tényleges tulajdonos személyének igazolása céljából mindenképpen okirati bizonyítékot is kér az ügyfél képviseletében eljáró személytől az ügyfél-átvilágítás során.

Összetett, bonyolult cégtulajdonosi struktúra esetében, illetve, ha kétség merül fel a tényleges tulajdonos kilétével kapcsolatban a Szolgáltató ügyfelénél, a Szolgáltató a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban elvégzi az ügyfél vonatkozásában a lekérdezést.

Ám a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból történő lekérdezés abban az esetben is szükséges, ha a Szolgáltató a tényleges tulajdonos adatait az ügyfél képviselője nyilatkoztatásának  mellőzésével rögzíti.

Más esetben a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban a lekérdezés opcionális, de jelölni kell az ügyfél-átvilágítási adatlapon.

Összegzésül tehát érdemes szakembert fogadni, felkereshetik közvetlenül e cikkünk szakértő szerzőjét, Dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogászt is.

Továbbá töltsék le a legújabb ügyfél-átvilágítási adatlapot a https://penzmosasinfo.hu/ oldalról.

 

Mi történjen, ha eltérést találunk a nyilvántartás és a nyilatkozat(ok) között?

Ha a Szolgáltató az üzleti kapcsolat létesítése vagy a monitoring tevékenység során végzett ügyfél-átvilágítás alkalmával a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adatoktól – a tényleges tulajdonosi viszonyokat érintő – érdemben eltérő adatot rögzít, ezt 5 munkanapon belül kell jeleznie a nyilvántartó szervnek, úgynevezett eltérési jelzés formájában.

A Szolgáltató az eltérésjelzésben közli az általa rögzített tényleges tulajdonosi adatokat és az adatrögzítés időpontját.

A Szolgáltató az eltérésjelzést követően ugyanarra a tényleges tulajdonosi adatra vonatkozó eltérésről 30 napon belül nem küldhet jelzést.

Az eltérésjelzések megtételéhez külön formanyomtatvány (TTNYELT) került kialakításra, amelynek internetes elérhetősége a következő:

https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/penzmosas/nav_ttnyelt_1_0.jar.zip

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás, valamint az AFADREG adatlap beküldéséhez további segítség és információ az alábbi internetes elérhetőségen található:

https://nav.gov.hu/penzmosas/kerdesek-es-valaszok

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

Hirtelen megszólalt Áder János

Hirtelen megszólalt Áder János

Érdekes témát vetett fel.

© 2024 (v2.202102)